inspirations

Trendy studio: Oliver Dang builts backyard’s workspace!

Free eBooks

Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

Trendy studio: Oliver Dang builts backyard’s workspace!

The founder of architecture firm Six Four Five A has constructed a tiny trendy studio for himself at the backyard of his field in Torronto. Oliver Dang designed his workspace at his family home in Canada, where prices of property are rising constantly.

“Having started a small business and working from home while helping raise a young child, the clients were quickly running out of space,” said Six Four Five A’s project statement.

“But with record housing prices in Toronto, the clients could not afford to move to a larger home and did not want to move outside of the city.”
Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

Similarly to many homeowners in Brooklyn, Dang had a generous amount of space at the rear of the house, so decided to make the most of it by building a hut at the end of the yard.

The studio provides a private workspace away from the main house, but leaves room for the one-year-old to play outside.Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

The area is enclosed by high fencing, positioned between old trees close to the lot. The same cedar wood is also used for decking, and cladding for the 100-square-foot-high (9.3-square-metre) building.

On the front facade, the timber strips are arranged vertically up to the asymmetric pitched roof. A white-framed door and large window are set into this wall.

Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

Free eBooks

“A modern take on a Saltbox Shed, the form of the studio is designed to highlight the profile of the maple tree behind but also to match the angle of the southern sun for maximum sunlight through the vaulted ceiling,” said the firm, which Dang founded after eight years working for other practices.

Inside, the team needed to use every inch of available space. Vertical studs are exposed and act as supports for shelves, and anchors for larger horizontal surfaces made from birch plywood.
Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

The drawing board is positioned under the front window for maximum natural light, while a standing desk for computer work runs along one side.

A slab of white Carrera marble – salvaged from a skyscraper in the city – forms a durable threshold.
Trendy studio: Oliver Dang builts backyard's workspace!

“The resulting design is a bright, lofty and functional office space that is also visually and spatially connected to the house and yard,” Six Four Five A said.

“As the clients made it a priority to spend as much time together as a family, the studio allows work to get done in a private space, but also allows opportunities for impromptu picnics and play dates.”

Source: Dezeen

Check out also: Discover Haf Studio’s project: Mat Bar in Reykjavík

a

More Stories
Kelly Hohla Interiors – Function, Form And Beauty