inspirations

London studio Feix & Merlin Transforms Former Warehouse in London

Free eBooks

London studio Feix & Merlin Transforms Former Warehouse in London

Former warehouse in southeast London fully renewed by Feix & Merlin features double-height space and lowered flooring.

London studio Feix & Merlin lowered the floors and raised the ceiling inside this former warehouse to transform it from a cramped apartment into a spacious open-plan residence.

The apartment is located within an old grain store on the banks of the River Thames in Rotherhithe, southeast London.

London studio Feix & Merlin Transforms Former Warehouse in London

Before their refurbishment, Feix & Merlin – made up of architects Julia Feix and Tarek Merlin – described the property as being “cramped and tight”.

Their solution to this was to make considerable structural changes, which included lowering the floor by one metre and opening up the ceiling to create a double-height space.

London studio Feix & Merlin Transforms Former Warehouse in London

Due to its location next to the river, the excavation was a complex process that involved assessing the risk of flooding – something the clients had their reservations about.

“It felt very cramped and tight before,” said the architects. “We knew that in order to successfully improve on the spatial experience of the apartment, we needed to take floor area away, create the double-height space over the kitchen and give the apartment some room to breathe.”

London studio Feix & Merlin Transforms Former Warehouse in London

“Understandably this initially wasn’t an easy decision for the client,” they continued. “It felt a little counter-intuitive. But with the excavation and the additional space gained by that it all fell into place.”

Once these changes had been made, the architects went on to remodel the entire layout of the apartment.

Office Ideas

The lowered floor made room for a new open-plan dining room and study, while the removal of a section of the upper floor created a double-height space over the kitchen.

This space above the kitchen connects the lower level of the property to the floor above, where the master bedroom, en suite and living space are located.

Given its exposure, the kitchen became a central point for the house, and features a concrete breakfast bar that contrasts with bold-red glossy tiles.

On the upper level, the double-height void is framed by steel and glass balustrades instead of walls. This exposes the master bedroom, so that it is on a mezzanine level rather than inside a closed-off space.

Here, black wooden floors sit against stark white walls. Industrial-style detailing is used throughout the apartment, and original windows were reinstated to ensure plenty of natural light can flood through.

“The steel-framed balustrades and shower room elevations echo this and the choice of concrete as the main material in the kitchen follows the same principle,” he continued.

Source: Dezeen

Furniture Designs You Might Also Like:

GET INFO | GET INFO | GET INFO

a

More Stories
Carden Cunietti: London Best Interior Design Firms